BOEKBERICHT

Als de man verliest
Omgaan met tegenslag, verdriet en rouw

Tim Overdiek en Wim van Lent

‘Als man heb ik geleerd dat kwetsbaarheid tonen ook een manier is
om je kracht te laten gelden.’

– Peter van Uhm

‘Ik schaam mij niet voor mijn tranen. Dat heb ik te danken aan mijn moeder,’ vertelt Humberto Tan openhartig in Als de man verliest. Een bekentenis want hoeveel mannen slikken hun tranen nog wel in als ze met groot verlies worden geconfronteerd? Je moet sterk zijn, toch?

De ervaring leert dat mannen vaak anders omgaan met groot verdriet dan vrouwen. Die zijn geneigd tot praten en zoeken steun bij elkaar of bij een therapeut. Voor een man is niets zo frustrerend als het verlies van controle. Als een probleem onoplosbaar is, kan de onmacht ondraaglijk worden. Menig man valt terug op destructief gedrag. Isolement ligt op de loer, met suïcide als uiterste consequentie. 

Hoe is dat te voorkomen? Wim van Lent en Tim Overdiek zijn gespecialiseerd in de behandeling van rouw bij mannen. Zij schreven met Als de man verliest een boek vol waardevolle lessen en inzichten, gebaseerd op hun ervaring met mannen die door tegenslag zijn geveld. Daarnaast interviewden zij bekende Nederlandse mannen die openhartig vertellen over hun ervaringen. Aan het woord komen onder meer Humberto Tan over de dood van zijn twee broers, Douwe Bob over zijn liefdesverdriet, Ahmed Marcouch over zijn achtergelaten moederland, A.F.Th. van der Heijden over zijn verongelukte zoon en Falko Zandstra over de pijn bij een dreigend faillissement. Als de man verliest is een aangrijpend en inzichtrijk boek, voor zowel mannen als vrouwen.

Tim Overdiek (1965) is schrijver en therapeutisch coach. Hij was jarenlang journalist, onder meer voor NOS Nieuws. Op zijn dertiende verloor hij zijn vader en in 2009 overleed zijn vrouw Jennifer. Daarover schreef hij Tranen van liefde.

Wim van Lent (1958) is therapeut en mede-eigenaar van Opleidingen Land van Rouw. Zijn praktijk De Mannenboom is gevestigd in Nijmegen.

Als de man verliest: omgaan met tegenslag, verdriet en rouw| Tim Overdiek en Wim van Lent | ISBN 9789463820622 (paperback) | 288 pagina’s | € 21,99 | 1 oktober

 

Voor meer informatie, een interviewverzoek of een recensie-exemplaar kunt u contact opnemen met Uitgeverij Balans, Eva Schaap (020-2618930 of e.schaap@uitgeverijbalans.nl)